<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=358142404649489&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Ny på ski: valg af skiudstyr

Udgivet af den 24-02-2021 15:03:22

Skal du købe eller leje dit ski-udstyr?

Mange har stået i situationen om, man skal købe sit eget udstyr, eller om man skal leje igen i år. Dette er en meget individuel beslutning, som nogle kan have svært ved at tage. Det er der såmænd heller ikke noget at sige til, da markedet er bredt og byder på meget teknologi. Men det skal da ikke være til hinder for, hvis man gerne vil sætte sit helt eget præg på skiløbet. På denne side vil vi åbne op for nogle fif og idéer, som kan hjælpe dig i kampen om at træffe det rigtige valg for dig. 

Skistøvler

I det lange løb vil støvler altid være en god og fornuftig investering, hvilket selvfølgelig kommer an på, om du kommer af sted på ski mere end den ene gang i livet.

Du skal ikke købe noget den første gang du er af sted. Du skal lige have tid til at finde ud af, om skiløbet er noget du kan lide eller ej. Finder du ud af at skiløbet er noget, du vil prøve igen og igen, så kan du begynde at overveje, hvad du vil købe.

Støvler består af en inder- og en yderstøvle. Den yderste er en hård plasticskal. Den inderste er en blød skal i filt, skum eller andet. Nogle inderstøvler er formstøbte, andre skal støbes efter din fod vha. varme, en tredje formes med skum. Alt dette afhænger af mærke, model, pris og hvad man har brug for. Støvler fås fra 1.000,- og findes i mange udgaver.

Ved køb får man en støvle, som man ved passer til netop ens fod. I starten vil den være hård mod foden, derfor skal den trædes til, hvilket kan gøres hjemme i lejligheden, inden man tager på skiferie. Man er fri for udblokkede lejestøvler, der ikke sidder fast på foden, og som kan forårsage skader.

Støvlen skal du også passe på, når den ikke sidder på foden. Det gøres bedst ved at spænde støvlen til og ikke tørre den på et varmeapparat, hvilket kan opløse din fods form. Husk at støvlerne skal holdes tørre og spændte sommeren over.

Bindinger

Bindinger er et meget vigtigt redskab, da de både skal holde én fast til skiene/snowboardet, og på ski udløse støvlerne, når belastningen bliver for stor.

Har man ikke selv forstand på at indstille sine bindinger, så lad en professionel gøre det. Medbring udstyret i en butik på destinationen eller få det gjort hjemmefra. Det hele drejer sig om vægt, højde, alder og dine egne evner på ski. Lad aldrig dine evner stige dig til hovedet – det kan koste dig skader!

Ski

Generelt er køb af ski en dårlig investering, da de falder meget hurtigt i værdi. Medmindre man forelsker sig i en bestemt model, så kan tingene ikke gøres op i værdi. Skimarkedet udvikler sig hurtigt fra år til år, med ny teknologi, nyt design og nye modeller. Mange vil gerne prøve den sidste nye model af på skiferien, hvorfor den billigste løsning oftest er at leje. Skulle de gå i stykker eller trænge til slibning, så sørger butikken for det gratis.

 skiutrustning

Hvilken type ski skal du så vælge?

I dag er carving-skien den gængse ski på markedet. Den kan bruges af alle både begyndere og øvede. Carving-skien er taljeformet, hvilket gør dens køreegenskaber optimale. Taljen gør, at man ved drejning får bedre ’kant’ i sneen i forhold til de gamle ligesidede ski. Altså at ens svingning i sneen bliver mere stabil, nemmere og mere sikker for kroppen. Det er oftest ikke noget, man skal spørge om i butikken, da de fleste moderne steder har skiftet hele beholdningen ud med carving-ski.

Selvom alle alpine skityper i dag bygger på carving-princippet, så er der mange forskellige. Der findes i dag ski til alle former for snetyper.

En All-mountain ski er bredere og længere, da den skal kunne bevæge sig stabilt i den dybe sne, hvor den almindelige skiløber ikke kommer. En Race-carver er til skiløberen, der ønsker høj fart og et sikkert fast kantgreb. Skien er hård og stiv og oftest slank i taljen, så modstanden mindskes ved høj fart.

En Twin-tip til freestyleren, der ønsker sjov og ballade i sneen. Skien er kendetegnet ved at bøje op i begge ender af skien, så de kan køre begge veje uden at vælte. Den er ligeledes fed i taljen og meget blød. Disse skiløbere ses ofte i kanten af pisterne, da der her findes en masse småhop og spor, de kan lege i. Findes der en aflukket park med arrangerede hop og pipes, ses de oftest også her.

Men til den gængse løber findes der et bredt udvalg af All-round carving-ski i forskellige afstøbninger. Disse er lavet, så de kan køre stort set alle steder. Dog er de bedst på pisten, hvilket de også bliver brugt til. Det er denne ski du bruger, indtil du får et bedre kendskab til mærkerne og deres forskellige modeller. Skiløberen, der har stået 1 til 2 uger, vil sjældent mærke den store forskel på modellerne, da kroppen ofte bruger de første par uger af en ferie på at "indstille" benene til det nye underlag.

Derfor ved udlejeren præcis, ud fra hvad du oplyser, hvilken model netop du skal have.

Slopetrotters blog om skiløb

Hos os handler det om skiløb, oplevelser på ski og så ellers lidt mere om skiløb. Vi elsker når støvlerne klikker sig fast på skiene og når sneen knirker. Vi får sus i maven lige inden det går nedad i brede sving, i foroverbøjet æggestilling eller i lettere tilbagelænet stil på off-pisten. Her på bloggen kan du læse om skiløb som vi elsker det. 

Har du en god idé til en historie, der kan glæde andre skiløbere, er du meget velkommen til at skrive til os på: slopetrotter@slopetrotter.dk 

    Seneste blogindlæg