<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=358142404649489&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Sådan bliver din skiferie - måske - anderledes i år

Udgivet af den 24-02-2021 15:52:49

Vi kan hurtigt alle blive enige om, at 2020 ikke ligefrem er blevet, som vi håbede og forventede. Det har været et år, hvor alt har været uforudsigeligt, og tingene har forandret sig fra dag til dag.

Efter en noget afkortet 2019/20 sæson, så blev det heldigvis relativt hurtigt bekræftet, at skiområderne åbner som normalt den kommende vinter. 

Det betyder også, at vi sender gæster afsted, såfremt vi må jf. de danske rejsevejledninger fra udenrigsministeriet. 

offpiste i høj sol skiferie slopetrotter

Vi er jo heldige, at skiferie er en ferieform, hvor vi er godt tildækket i både skitøj, handsker og goggles. Måske har vi endda en halsedisse på, som dækker resten af ansigtet op til vores goggles for at skærme for kulden, når vi suser ned af pisten. Det betyder, at vi faktisk allerede er godt beskyttet bare ved at trække i den helt normale skiuniform. 

Selvom det er enormt svært at forudse, hvordan skisæsonen 2020/21 kommer til at løbe af stablen, så kommer der her nogle forsigtige bud på, hvor vi måske skal tage nogle ekstra forbehold. Det hele er baseret på, hvad der allerede nu begynder at blive meldt ud fra de forskellige skidestinationer 

Men én ting er sikkert, vi glæder os helt enormt til at komme på ski igen! 

1. Spis hjemme, på restaurant - eller bestil take-away 

Som vi har set herhjemme med restriktioner i det offentlige rum, så bliver det også nogle restriktioner for restauranterne på skidestinationerne, når vi alle hungrende efter skiløb drøner på skiferie til vinter. Man kan derfor overveje, om det var i år, man skulle bo i en lejlighed eller et chalet, hvor det bliver muligt at lave mad selv. Det kan gøres både billigere og hyggeligere at samle hele familien hjemme i stuen til en god middag efter endt skidagEn ikke uvæsentlig bonus er, at man kan blive i skiundertøjet hele aftenen!  

Restriktionerne på restauranterne vil komme til at ligne dem, vi kender herhjemme fra. Det vil være muligt at tage ud og spise blot med afspritning, mundbind og afstand. I Frankrig har vi allerede nu observeret, hvordan restauranter har fået til ansvar, at alle gæster benytter mundbind, så alle besøgende kan føle sig trygge, samtidig med at der skal afsprittes - præcist som herhjemmeSelvom det korrekte 3-lags mundbind er det der anbefales, godkendes din halsedisse ogsåså længe det dækker mund og næse. 

Skal skiferien også være ferie fra madlavningen, så tør vi godt spå om, at der den kommende sæson kommer endnu større fokus på mulighederne for take-away fra restauranterne - præcis som det er sket herhjemme. Ligeledes kunne man forestille sig, at flere hoteller kommer til at arbejde med room-service.  

Skiferie bjergby Slopetrotter

2. Halsedissen er skiferiens mundbind 

Vi kender det allerede herhjemme, hvor mundbind har været en omdiskuteret størrelse, men om ikke andet er masken blevet en integreret del af dagligdagen, hvis man benytter offentlig transport. De fleste destinationer har allerede nu meldt ud, at der kommer krav om mundbind i liftkøer, i nogle lifter, på restauranter, når du skal på toilet og andre steder hvor der er mange mennesker samlet tæt. 

Men nu er det jo ret heldigt, at skiløb foregår udendørs og som regel med god afstand, så her kan vi nyde pisterne som vi plejer. Og hvem har i virkeligheden ikke allerede en god halsedisse, som alligevel dækker halvdelen af ansigtet det meste af tiden?  

Hvordan og hvor omfattende det bliver ved vi endnu ikke – men vi ved, at flere af destinationerne har indkøbt mundbind som du får sammen med liftkortet, f.eks. har Ischgl indkøbt 600.000 mundbind, som automatisk følger med liftkortet.  

Uanset hvad, så kan mundbindet jo ikke tage fornøjelsen fra skiløbet, og det føles med garanti langt mere naturligt at stå på ski med end at have mundbind på i toget på vej på arbejde. 

3. Liften er det logistiske dilemma 

Kan vi holde afstand i køen? Må man sidde i lift med fremmede? Bliver ventetiden længere? 

Alt det er gode spørgsmål, som der langt de fleste steder er lagt en plan for. Liften er netop et af de steder, hvor mundbind kan blive påkrævet, da det er svært at sikre afstand i køen og i kabinelifterne. Derfor er der ved at blive forberedt skilte med afstandskrav, bedre køstruktur for at holde ekstra afstand – men bonussen er, at vi forhåbentlig slipper for maseriet og alle de andres ski ovenpå vores egne.  

I forhold til selve liftturen, så er det heldigt, at langt de fleste lifter er åbne stolelifter med naturlig udluftningog dermed ingen alarm.  

Udfordringen kan blive de lukkede kabinelifter, hvor man typisk sidder 8-10 tæt sammen. Men her har destinationer med sommerski haft god erfaring med brug af mundbind (eller halsedisse for mund og næse!) og åbne vinduerDet har derved været muligt at sætte flere forskellige grupper i samme lift – med afstand – og stadig kunne afvikle køen som normalt 

Til spørgsmålet om der så bliver mere kø ved lifterne? Vi forventer ikke helt så mange mennesker på destinationerne, som normalt - så nej – der behøves ikke være længere kø. Vi opfordrer også til, at hvis du kan rejse udenfor højsæsonen, er der jo som altid mindre kø og færre mennesker på pister end i højsæsonugerne.   

Kabinelift skiferie slopetrotter

4. Fokus på personalets sundhed 

På rigtig mange af vores destinationer skal sæsonpersonalet, og de folk der arbejder i byen, fremvise en negativ test, inden de må komme ind og arbejde i byen. Dette kommer også til at gælde vores egne guider. Der er altså stort fokus på, at dem vi som gæster møder på skiferien løbende bliver testet negative, og på den måde holde kontrol med en potentiel smitte.   

Mange destinationer har desuden meldt ud, at det vil blive muligt for alle at få taget en test frivilligt på skisportsstedet.  

5. Afterski forandres – men forsvinder ikke! 

Ja, vi kan godt komme på afterski til næste sæson. Det bliver nok bare ikke den samme som vi plejer, hvor vi står som sild i en tønde og puster i fællesfløjte i et lille varmt lokale. Nej, afterski den kommende sæson bliver ikke, som vi kender den 

Det betyder dog ikke, at vi ikke længere kan mødes til en JägerteeAperol eller en stor fadølDet bliver bare med samme sociale afstand, som vi efterhånden er vant til herhjemmeframasser af afspritning, knap så mange mennesker samlet. Og så bliver rigtig meget af afterskien afholdt udenfor, som vi jo heldigvis kender detSå det betyder ikke, at vi ikke stadig kan holde en god fest med dem vi rejser med, det må vi stadig gerne!  

Visse steder i Østrig har eksempelvis meldt ud, at de velkendte “paraply” barer for enden af pisten nu får café stemning med service ved bordene, mens der dog stadig spilles højt tyrolermusik.   

Måske kommer vi lidt friskere hjem fra afterski end vi plejer. Måske med mere sprit udvendig fremfor indvendig. Måske mere hygge afterski end den vilde model. Det er måske også OK både for skiløbet, vores sundhed og for vores fælles sociale ansvar. 

Solstol afterski skiferie slopetrotter

6. Én meter, tak! 

Det er langt fra en nyhed, at vi skal holde afstand, og det kommer altså også til at gælde på årets skiferie. Der kommer mere tydelig markering i liftkøerne og andre steder med mange mennesker. Ikke noget vi ikke kender fra vores supermarkeder herhjemmeMåske er det OK med en bedre køkultur ved lifterne så vi undgår skubben, mosen og ridsede ski.  

7. Tjek på temperaturen

Her taler vi desværre ikke om vejret, som ellers plejer at være vores store emne på skiferien. Men nærmere vores egen temperatur. Der var engang, man skulle hive liftkortet frem og scanne det ved indgangen til liften – konceptet er det samme, men nu gælder det ikke liftkortet men din pande. Det er allerede set på flere destinationer, at man har indført en “pande scanning” ved indgang til liften, hvor personalet lige tjekker, at vi er i tiptop (sundheds)tilstand. 

Solnedgang udsigt skiferie slopetrotter

Alt dette er naturligvis med det evige forbehold, at Covid-19 skulle bryde ud igen, eller at vores destinationer på den positive ende af skalaen får fuldstændig styr på smittetrykket. Vi håber også fortsat på, at der bliver fundet en vaccine, så vi ikke længere skal bekymre os om sygdom på vores skiferie. 

Uforudsigeligheden som har kendetegnet 2020 fortsætter altså mod den kommende skisæson, hvor vi højst sandsynligt skal tage nogle forholdsregler, som normalt ikke hører til på en skiferie. Men 7-9-13 så skal vi på ski uanset hvad. Det hele skal nok gå, så længe vi snart får ski under fødderne, sol i kinderne og bliver ved med at passe på hinanden. 

 

Kategorier: Italien, Alperne, Frankrig, Good-to-know, Skiløb, covid-19, Østrig, Skiferie

Slopetrotters blog om skiløb

Hos os handler det om skiløb, oplevelser på ski og så ellers lidt mere om skiløb. Vi elsker når støvlerne klikker sig fast på skiene og når sneen knirker. Vi får sus i maven lige inden det går nedad i brede sving, i foroverbøjet æggestilling eller i lettere tilbagelænet stil på off-pisten. Her på bloggen kan du læse om skiløb som vi elsker det. 

Har du en god idé til en historie, der kan glæde andre skiløbere, er du meget velkommen til at skrive til os på: slopetrotter@slopetrotter.dk 

    Seneste blogindlæg